Späť

Zázrak menom kokosový olej. Aký kokosový olej používate?

Pridané: 2.3.2015 13:09:36 Počet zobrazení: 2706

02 Marec 2015

Kokosový olej - superpotravina prítomnosti a budúcnosti. Najlepší výber je BIO a panenský - to je tá najlepšia kvalita.

Zázrak menom kokosový olej. Aký kokosový olej používate?

Kokosový olej má v ázijských krajinách bohatú tradíciu - tamojší obyvatelia ho používajú takmer na všetko a aj v ňom sa skrýva tajomstvo ich mladého vzhľadu a dlhovekosti. Tento prírodný zázrak je vďaka jeho univerzálnosti a zdraviu prospešným látkam čoraz populárnejší i v našich končinách - jeho hydratačné a antibakteriálne účinky sú výborné v oblasti starostlivosti o vaše vlasy i pleť a skvele poslúži i pri varení či pečení - je vhodný pri redukčných diétach, obsahuje vysoký počet nasýtených mastných kyselín, podporuje metabolizmus a omnoho viac!

Starostlivosť o pleť: Pôsobí ako účinný krém pre všetky typy vrátane suchej pokožky bez vedľajších účinkov. Kokosový olej je teda bezpečné riešenie ako prevencia vysušovania a odlupovania kože, spomalenie tvorby vrások, doplňujúca liečba kožných ochorení ako psoriáza, dermatitída, ekzémy a iné kožné infekcie. Preto je kokosový olej základná zložka rôznych výrobkov pre starostlivosť o telo, ako sú mydlá, pleťové vody, krémy a pod, ktoré slúžia na starostlivosť o pleť. Kokosový olej tiež pomáha v prevencii predčasného starnutia a degeneratívnych ochorení vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam.

Choroby srdca: Kokosový olej je prospešný pre srdce. Obsahuje asi 50% kyseliny laurovej, ktorá pomáha pri prevencii rôznych ochorení srdca, vrátane vysokej hladiny cholesterolu a proti vysokému krvnému tlaku. Z kyseliny laurovej sa v tenkom čreve tvorí monolaurín, ktorý je látkou podporujúcou ľudskú imunitu a funciu imunitného systému.

Nasýtené tuky prítomné v kokosovom oleji nie sú škodlivé. Naopak, napomáha znižovať výskyt poškodení tepien a tým napomáha v prevencii aterosklerózy. Hlavný účinok sa dosahuje tým, že kyselina kaprilová stráviteľná našimi bunkami funguje protifungicídne a tak rôzne druhy plesní, kandidy a hubovité mikroorganizmy, ktoré sú hydrofóbne ak sa obalia touto olejovotou zložkou kokosového oleja tak hynú. Dochádza ku obmedzeniu dýchania a príjmu živín a následne tieto mikroorganizmy hynú. Podobne to robia poľnohospodári na jar, keď olejovité postreky obaľujú hubovité štruktúry a bránia ich metabolizmu na rastlinách v sadoch a záhrade. Niektoré produkty na postrek rastlín obsahujú aj technickú kyselinu kaprilovú, ktorá sa nachádza aj kokosovom oleji, táto z kokosového oleja je vhodná pre konzumáciu človekom. A tak sa dosahuje konzumáciou kokosového oleja pokles výskytu spórov kandidy a plesní v tele človeka a nastáva postupne zlepšovanie zdravotného stavu.

Chudnutie: Kokosový olej môže byť veľmi užitočný pri podpore a úsilí o zníženie hmotnosti, pretože obsahuje krátke a stredne dlhé reťazce mastných kyselín. Je ľahko stráviteľný a reguluje správne fungovanie štítnej žľazy. Zvyšuje telesný metabolizmus preto ľudia žijúci v tropických pobrežných oblastiach, ktorí jedia každý deň kokosový olej nie sú zvyčajne obézni. Pokles kandidy v tele človeka taktiež prináša obvykle pokles hmotnosti v dôsledku zníženia objemu naviazanej vody v tele človeka.

Trávenie: Kokosový olej pomáha pri zlepšovaní trávenia. Eliminuje premnoženú kandidu na stenách a sklizniciach čriev a tak sa nastoľuje pre človeka priaznivejšia mikroflóra v črevách. To posiľňuje imunitu, pretože 60% imunity človeka je v črevách a celkovo je tam 100násobne viac benefičných baktérií ako má naše telo všetkých bubiek dohromady. Nasýtené tuky prítomné v kokosovom oleji majú antimikrobiálne vlastnosti a pomáhajú celkovými efektymi pri eliminácii patogénnych baktérií, plesní, parazitov, atď, ktoré spôsobujú zažívacie problémy. Sekundárne tak kokosový olej tiež pomáha pri vstrebávaní živín z potravy.

Imunita: Posilňuje imunitný systém, pretože obsahuje látky ktoré majú antifungálne, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti. Slúži ako prevencia ochorení ako herpes, chrípka, cytomegalovírus, a niektoré zdroje udávajú aj HIV. Kokosový olej napomáha eliminovať vírusy, ktoré spôsobujú chrípku, osýpky, hepatitídu, herpes a baktérie, ktoré spôsobujú vredy, krčné infekcie, infekcie močových ciest, zápal pľúc, kvapavku atď.

Kokosový olej je tiež účinný na plesne a kvasinky, ktoré spôsobujú kandidózu, pásový opar, na nohách, drozd, zapareniny atď.

Liečba infekcií: Pri aplikácii na infikované miesto vytvorí chemickú vrstvu, ktorá chráni infikované časti tela od vonkajšieho prachu, vzduchu, húb, baktérií a vírusov. Kokosový olej je veľmi účinný na plesne medzi prstami, na nechtoch a iných častiach tela, stačí párkrát potrieť a tieto hynú a miznú. Taktiež modriny sa lepšie vstrebávajú, pretože sa urýchľuje proces hojenia a náprava poškodených tkanív prebieha lepšie.

Aj keď kokosový olej nie je liek ale potravina, jeho vlastnosti sa dajú využiť aj v prevencii ochorení:

Napríklad u ochorení pečene znížuje pracovné zaťaženie pečene a tiež zabraňuje hromadeniu tuku, pomáha u ochorení obličiek a žlčníka, podporuje rozpúšťanie žlčníkových kameňov, pri pankreatitídach je kokosový olej je tiež užitočný, pri diabete: kokosový olej pomáha pri kontrole hladiny cukru v krvi a zlepšuje vylučovanie inzulínu. Pomáha tiež pri efektívnom využití glukózy v krvi, a tým prevencii a liečbe cukrovky. Zdravie kostí: Ako už bolo spomenuté, kokosový olej zlepšuje schopnosť nášho tela absorbovať dôležité minerály. Patrí medzi nich vápnik a horčík, ktoré sú nevyhnutné pre vývoj kostí. Je veľmi užitočný pre starších ľudí ako prevencia osteoporózy. Sekundárne napomáha udržiavať správnu acidobázickú rovnováhu elimináciou kandidy, ktorá človeka silne zakysľuje a tak oberá telo o cenné zásadité látky, ktoré sa spotrebovávajú na viazanie metabolitov kandidy. Súvisí s tým aj zdravie chrupu. Vápnik je dôležitý prvok prítomný v zuboch. Vzhľadom k tomu, že kokosový olej napomáha vstrebávaniu vápnika v tele, pomáha pri získavaní zdravého chrupu. : Obsahuje menej kalórií než iné oleje, tuk sa ľahšie premieňa na energiu a nehromadí sa v cievach. Zvyšuje vytrvalosť a výkon užívateľov.

Porovnanie - viditeľné známky kvality vs. nekvality:

porovnanie kokosových olejovPri výbere kokosového oleja buďte opatrní. Na trhu sa nachádza množstvo značiek od rôznych výrobcov. Kokosový olej má byť číry, voňavý, bez akýchkoľvek viditeľných čiastočiek. Nesmie byť nažltlý. Niektoré kokosové oleje majú nepríjemnú vôňu za naftalínom. Cena je dosť dôležitý aspekt. Výrobcovia z ekologických poľnohospodárstiev ponúkajú kvalitu, pretože majú kontrolovanú výrobu, odoberané vzorky, všetko zaznamenávajú a evidujú a to stojí peniaze. Výrobcovia predavajú rôzne triedy a nemálo podnikateľov sa ulakomí na tej najnižšej triede a ponúka "nekvalitný produkt"  za pár eur. Na obrázku porovnanie kokosových olejov. Na ľavom obrázku sme porovnali kokosový olej bez etikety, ktorý je krásne čiry. Na druhom obrázku s etiketou je olej nažltlý s viditeľnými čiastočkami. Dovozcou a predajcou nezverejníme.

Ako si vybrať správny kokosový olej? Ktorý je najlepší?

Rafinované kokosové oleje, ktoré nie sú panenské z prvého lisovania nemajú silnú kokosovú arómu a sú vhodné na vyprážanie. Hoci neobsahujú toľko zdraviu prospešných zložiek ako panenské kokosové oleje alebo čerstvé kokosové orechy, stále sú výbornym zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Vyhnite sa hydrogenovaných rafinovaných kokosových olejov, ktoré sú silne škodlivé, pretože obsahujú syntetické trans-tuky. Rafinované kokosové oleje sú tie najlacnejšie.

Nerafinované kokosové oleje s názvami VIRGIN teda panenský alebo EXTRA-VIRGIN teda extra panenský nie je to isté. Sú z prvého lisovania bez akýchkoľvek pridaných farbív a konzervantov a pohybujú sa cenovo vyššie. Kvalitou sú určite najlepšie. Rozhodujúca je vôňa. Prirodzená vôňa nemá byť výrazná ani potlačená. Kokosové oleje, ktoré majú príliš silnú arómu boli príliš zahriaté a majú výraznú vôňu. Každý výrobca ponúka inú kvalitu. Či máte záujem o organické kokosové oleje, so silnou alebo slabšou arómou, či na vyprážanie, alebo na priamu konzumáciu, to ovplyvňuje aj cenu. Organické, teda BIO patria medzi najdrahšie, a keď sú aj panenské (t.j.lisované za studena z prvého lisovania z čerstvých kokosov), tak je cena ešte vyššia. Najlepší kokosový olej je teda olej, ktorý je BIO EKO, panenský - z prvého lisovania s optimálnou vôňou.

BIO kokosový olej Termín "lisovaný za studena" znamená, že produkt bol spracovaný pri teplote nižšej ako 49 stupňov C. Oleje označované ako "lisované za studena" nie sú v skutočnosti lisované za studena, pretože pri spracovaní je potrebné ich ohriať na určitú teplotu, ktorá sa líši, či ide o olej olivový, kokosový, alebo iný olej. Kokosový olej by mal byť lisovaný za studena, aby si uchoval nutričné hodnoty a výrobca by mal garantovať, že nepresiahol teplotu vyššiu ako 40 stupňov C.

Kyselina kaprylová je prírodný saturovaný tuk, ktorý sa nachádza v kokosových orechoch a materskom mlieku. Bojuje účinne proti kandide, ktorá sa môže namnožiť v tráviacom trakte, keď konzumujete príliś veľa sladkého, alkoholu, alebo múčných jedál. Keď sa vám na jazyku objaví biely povlak, znamená to, že sa vám kandida rozmnožila z tráviaceho traktu až na jazyk. Kandida neriešená dlhodobo môže spôsobiť krvácanie do brušnej dutiny, hnačky, depresie a chronickú únavu. Máte kandidu, keď ste závislý na sladkom a máte biely jazyk. Kyselina kaprylová zabíja aj hubové infekcie na koži. Výhody kokosového oleja možno pripísať prítomnosti zložiek t.j. kyselina laurová, kyselina kaprinová a kyseliny kaprylová, ktoré majú antimikrobiálne, antioxidačné, protiplesňové, antibakteriálne a upokojujúce vlastnosti.

Široké využitie: Kokosový olej sa používa na rôzne účely napríklad v kozmetických aplikáciách, starostlivosti o vlasy a pleť, na priamu konzumáciu a udržiavanie zdravej hladiny cholesterolu, pri chudnutí, zvýšenie odolnosti organizmu, pre lepšie trávenie a látkovú výmenu, pri ochoreniach obličiek a kardiovaskulárnych ochoreniach ako vysoký krvný tlak, diabetes, alebo iných ochoreniach ako HIV, rakovina, zubné ochorenia a pre pevnosť kostí. Slúži ale aj ako prísada do paliva pre autá a môže mať vynikajúcu kvalitu a môže byť aj toxický. Najlacnejšie oleje nemajú ani jasnú bielu farbu a ani príjemnú vôňu a nesmú sa používať na konzumáciu človekom. Použitie závisí od technológie akou sa kokosový olej vyrába.

Odporúčame:

BIO panenský kokosový olej zn. Yalong zo Sri Lanky

NAŠA KNIHA CENA 10 EURO S DPH

BIOQUANT KNIHA

 

Najpredávanejšie z kozmetiky:

kozmetika na vianoce

bioquant

bioquant.sk

Táto stránka používa cookies. Viac info

Prihlásenie